Tvillingbrødrene Dennis og Andrè Lea Heimark
Tekst og bilder, Sigurd Ellingsen.
På besøk hos to flotte 13 åringer med stor iver for fuglehobbyen sin.
En fuktig og regntung desember ettermiddag, som vanlig i Stavanger, (27 regndager er statistikken for November) reiser ringsalgsleder Arnfinn og Sigurd en tur til to kjekke ungdommer i SfK. De har tilholdssted på Sola utenfor Stavanger, vi skal hjelpe dem med ringmerking av 3 gouldsamadin unger og gi litt annen info om fuglehold.
Vi ble godt mottatt av to gutter som stolt viste frem sine fugler i farens kjeller. De benytter et ca. 20 m2 stort rom med godt lys og oppvarming. Rommet er godt egnet til både til fuglene og besøkende.
Stoler for fugleinteresserte er velplassert slik at man kan sitte og nyte synet av en flott flokk med kanarifugler, gouldsamadiner – sebrafinker – undulater – nymfeparakitter og en mengde med flotte fuglebilder og fuglefigurer på veggene.
Selvfølgelig hadde tropefuglbladene fått sin hedersplass godt synlig på øverste hylle.
Dennis og Andrè begynte med fugler for ca. 1,5 år siden og har vært medlemmer i sfk i ca. 1 år.
Dennis sine fugler er: Kanari gul lipokrom – fife fancy – gloster Consort og Corona – gouldsamadiner og nymfeparakitter.
Andrè har kjøpt seg Australske undulater og sebrafinker.
En del av inspirasjonen har de hentet fra flere besøk i hagen på stokka sykehjem, der har de sett flere typer fugler i de store flygeburene. De har lært seg artsnavnene på de fleste av dem, lite visste de at det var stuefuglklubben som hadde vært med på oppbyggingen av bur og fuglehus i hagen. De mange reklameskiltene fra stuefuglklubben hadde nok gått dem hus forbi i all iveren etter å se på alle de flotte fuglene.
Begge er ivrige deltakere på sfk sine medlemsmøter og følger ivrig med når fuglepraten går blant medlemmene for å snappe opp tips og triks i fuglemiljøet.
Det tok ikke lang tid før Arnfinn som er en gammel ringrev fra kanarioppdrett våknet til live, han fortalte entusiastisk om oppdrett og hold av kanarier. Det egentlige oppdraget med ringmerking av gouldsamadinunger ble fort litt glemt ved syn av kanariene. Her ble temaet fort slått over til parsammensetting, lysforhold og muligheter for å stille ut på fremtidig landsutstilling. Arnfinn kom med et godt råd når det gjaldt å holde kanari og gouldsamadiner i samme fuglehold, her må artene skilles ble det gitt melding om. Mange har hatt dårlig erfaring med å holde disse to fugleartene sammen, etter en stund er det stor fare for at kanarifuglene plutselig begynner å dø av å gå sammen med disse gouldsamadinene.
Guttene fikk anbefaling om å flytte kanarifuglene til et eget rom slik at det var lettere å justere mengden lys og antall timer med lys i døgnet, det ble anbefalt å bruke ca. 8 timer med lys i hvileperioden for så å kjøre opp til ca. 16 timer lys i hekkeperioden, dette for å få dem i hekke modus. Samtidig fikk de en flott innføring om hva og hvordan de bør fôre sine kanarier både i hvile perioder, og hekke sesongen. Med andre ord rett mann på rett besøk.
Så, endelig, Ringmerking. Her var det bare å følge med, Dennis åpnet opp gouldsamadinburet og hentet ut et rede med tre flotte unger på 10 dager, en og en unge ble tatt ut for å vise fremgangsmåten for merking. Guttene fikk en god innføring på to av fuglene for så å få prøve selv på den siste ungen, dette gikk strålende.
Da besøket var i ferd med å avsluttes etter 1 ½ time kommer en skuelysten far inn i fuglerommet og lurer på hva vi nå har klart å lokke på ungdommene, å jo, han har rett, vi er nå godt i gang med å anbefale en utvidelse til naborommet slik at kanariene får eget avlukke. Far i huset bare smiler men er ikke fremmed for tanken, han stiller mer enn gjerne opp for sine flotte gutter med en utvidelse til naborommet og kommer med gode løsninger for dette. Arnfinn ser plutselig ut vinduet, det står en flott lekehytte på plenen, da er ikke veien til å foreslå at kanariene godt kan gå der, og gjerne med en tilsluttende utevoliere. Nå ble far i huset ganske så rolig og endret straks tema over til akvariene han selv har som hobby, og at han i tidligere år hadde hatt en del undulater og deltatt i sfk klubben på 80 tallet. Så her har guttene alle forutsetninger til å få boltre seg med hobbyen med god støtte fra begge foreldrene med god forståelse for interessen deres.
Vi er stolte av å ha dere som medlemmer og ønsker dere masse lykke til, husk bare å spør om råd, bruk all kunnskapen som er i miljøet og ikke vær redd for å ta en telefon til medlemmer for å få hjelp.
Så en oppfordring til alle oss som er godt etablert i fuglehobbyen, husk å dele kunnskap, omtanke og vennskap med alle våre yngre medlemmer. Og selvfølgelig alle nye voksne medlemmer. Det er viktig at vi kan være med på å legge til rette for at alle medlemmer skal føle seg velkomne i vårt miljø, uansett alder kjønn og kunnskap.